Oświadczenie wydane przez SPZOZ Słupca w sprawie śmierci 30-latka na szpitalnym parkingu!

wyświetlenia

Publikujemy oświadczenie wydane przez SPZOZ Słupca w sprawie śmierci 30-latka na szpitalnym parkingu.

W związku z licznymi nieprawdziwymi informacjami oraz negatywnymi komentarzami zawartymi w mediach społecznościowych informujemy, że w sobotę 09 lipca 2022 roku, około godziny 9.12, dyspozytor medyczny z Poznania przekazał Zespołowi Ratownictwa Medycznego w Słupcy zgłoszenie wyjazdu do młodego mężczyzny potrzebującego pomocy. W tym samym czasie osoba zgłaszająca zdarzenie podjęła decyzję o przewiezieniu mężczyzny bezpośrednio do Szpitala w Słupcy.
Personel ZRM jadąc na miejsce wezwania zauważył upadającego na trawę mężczyznę – widząc tę sytuację w ciągu kilkunastu sekund podbiegł do poszkodowanego i rozpoczął czynności ratunkowe. W tym samym czasie do leżącego mężczyzny zmierzał ratownik medyczny z Szpitalnej Izby Przyjęć. Nie bacząc na miejsce zdarzenia (trawnik przed szpitalem) służby medyczne natychmiast podjęły resuscytację krążeniowo – oddechową, która trwała około godziny. Pomimo wysiłku i długotrwałej resuscytacji nie udało się przywrócić funkcji życiowych.
Jest to tragedia dla najbliższej rodziny i przyjaciół zmarłego, ale również dla służb ratowniczych, które wykonując swój zawód mają na celu przede wszystkim ratowanie życia ludzkiego. Niestety w tym przypadku nie udało się. Dyrektor szpitala rozumiejąc tragedię całej rodziny, składa wyrazy współczucia.